Producenci

Siatka serowarska do wędzenia serów 3m/12cm Biowin 411402

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 9,99 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
9.99
Cena netto: 8,12 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Niezastąpiona w kuchni, posłuży Ci podczas produkcji domowych serów, a także wędzenia, parzenia, pieczenia, suszenia i dojrzewania różnych rodzajów mięs.

  • O uniwersalnym splocie - idealna do serowarstwa, jak również do: wędzenia, parzenia, pieczenia, suszenia oraz dojrzewania mięs.
  • Bezpieczna w użyciu - podczas produkcji sera skrzep nie wydostaje się na zewnątrz.
  • Wygodna i praktyczna - siatka o długości 3 m, którą można ciąć wedle potrzeb.
  • Wytrzymała termicznie - do pieczenia (w temperaturze do 220°C, do 120 minut) oraz parzenia (w temperaturze do 125°C, do 120 minut).
  • Potwierdzona jakość - posiada atest PZH, użyty materiał nie wpływa na smak i zapach wyrobów.

Siatka o uniwersalnym splocie - niezastąpiona wśród akcesoriów do produkcji domowych serów. Doskonale sprawdzi się nie tylko w serowarstwie i do wędzenia produktów, ale może być także wykorzystana do pieczenia (w temperaturze do 220°C, do 120 minut) oraz parzenia (w temperaturze do 125°C, do 120 minut). Niezwykle bezpieczna w użyciu - robiąc domowe sery masz pewność, że skrzep nie wydostanie się na zewnątrz. Użyty do produkcji siatki materiał nie wpływa na smak i zapach wyrobów

Przepis na domowy ser wędzony

Składniki na 1 kg sera:

- 10 L mleka niskopasteryzowanego (do 74°C) lub świeżego,

 - 11 kropel podpuszczki Vege Plus,

 - 2 g chlorku wapnia.

 

Przepis:
1. Chlorek wapnia rozpuść w 50 ml letniej wody i połącz go z mlekiem podgrzanym do 38-40°C.
2. Rozpuść podpuszczkę w 50 ml letniej wody i pozostaw na godzinę. Kiedy wytworzy się zwarty skrzep, pokrój go w kostkę o boku 1 cm oraz odstaw na 10-15 min. Wytworzoną masę serową przełóż do formy, odciskając delikatnie serwatkę.
3. W garnku podgrzej wodę do 75°C, podziel masę serową tak, by porcje mieściły się w dłoni – kilkakrotnie je wyparzając. Po każdym parzeniu porcje odciśnij, by pozbyć się jak największej ilości serwatki. Kiedy konsystencja sera zacznie przypominać zwartą masę plastyczną, uformuj ją i włóż w siatkę serowarską.
4. Przygotuj solankę: na każdy 1 L wody dodaj 180 g soli, a następnie umieść w niej na 12 godz. schłodzony ser. Po wyjęciu z solanki ser delikatnie osusz, a następnie poddaj procesowi wędzenia, najlepiej zimnym dymem - w temperaturze do 35-40°C, przez 2-3 godz.
5. Gotowe!

Wyrusz w kulinarną przygodę z siatką serowarską Browin...bo domowe jest lepsze!
Uwaga: siatka po rozciągnięciu uzyskuje wymiar deklarowany przez producenta.

 

CECHY:

Długość
0.1 cm
Szerokość
300.0 cm
Wysokość
4 cm
Masa
18.0 g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl