Alfa-amylaza w płynie Browin 405121
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Alfa-amylaza - enzym upłynniający skrobię, do zacierów ze ześrutowanych zbóż (np.: żyta, pszenicy, kukurydzy, ryżu) oraz z ziemniaków. Skutecznie działa w temperaturze 70 - 105°C i pH 4,5,-7,5. Najlepsze warunki rozkładu skrobi uzyskasz jednak przy temperaturze 85-95°C i pH 5-5,5.
- Do zacieru z ziemniaków lub ześrutowanych zbóż - alfa-amylaza to enzym upłynniający skrobię, który posłuży Ci do przygotowania zacierów ze ześrutowanych zbóż (np.: żyta, pszenicy, kukurydzy, ryżu) oraz z ziemniaków.
- Duża wydajność - opakowanie 10 ml wystarczy Ci na 50 kg śruty, przy dawkowaniu 1 ml na 5 kg surowca.
- Proste użycie - do wody o temperaturze 85-95⁰C, dodaj wybrany surowiec w proporcji: 1 kg surowca na 3-4 L wody. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj alfa-amylazę w ilości 1 ml na każde 5 kg zbóż lub ziemniaków.
- Idealnie współpracuje z drożdżami Turbo Whiskey lub Turbo Potato - dzięki wykorzystaniu alfa-amylazy z tymi drożdżami gorzelnicznymi, pożywką oraz glukoamylazą otrzymasz gwarancję otrzymania pysznych i aromatycznych trunków!
- Nie do bezpośredniego spożycia - alfa-amylaza służy do przygotowania zacieru i nie nadaje się do bezpośredniego spożycia!
W naczyniu podgrzej wodę do temp. 85-95⁰C, dodaj surowiec w proporcji: 1 kg na 3-4 L wody. Dokładnie wymieszaj. Dodaj alfa-amylazę w ilości 1 ml na 5 kg surowca. Przed dodaniem rozpuść odmierzoną porcję enzymu w niewielkiej ilości wody dla lepszego rozprowadzenia w zacierze. Utrzymuj temperaturę mieszaniny na poziomie około 95⁰C w ciągu 1 h, stale mieszając. Po tym czasie zostaw zacier do wystudzenia, aż osiągnie temp. 30⁰C. Dodaj saszetkę z drożdżami gorzelniczymi, pożywką i glukoamylazą (np. TurboWhiskey BROWIN 403160 lub Turbo Potato 403400) i fermentuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu ok. 3-7 dni.
Dawkowanie: 1 ml na 5 kg surowca.