Chlorek wapnia w płynie - 50 ml Biowin 411213
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
- Do serowarstwa - produkt niezbędny przy stosowaniu mleka niskopasteryzowanego i mleka świeżego o niskiej zawartości wapnia.
- Większa wydajność produkcji sera - chlorek wapnia wpływa na lepszą krzepliwość mleka, zwięzłość skrzepu i jego obróbkę.
- Łatwiejsze cięcie skrzepu - zwarty skrzep łatwiej jest pociąć, co zwiększa zdolność obkurczania się ziarna serowego.
- Wysoka jakość - oferowany chlorek wapnia posiada atesty spożywcze, jest bezpieczny dla zdrowia.
- Łatwe dozowanie - płynna formuła i zakraplacz ułatwia dozowanie produktu
- Do piwowarstwa - wapnia nadaje piwu miękki, pełny, stabilny smak oraz przyczynia się do flokulacji białek.
Chlorek wapnia to środek stosowany w serowarstwie w celu zwiększenia wydajności produkcji sera. Jest to dodatek niezbędny, gdy korzystamy z mleka niskopasteryzowanego lub świeżego o niskiej zawartości wapnia. Chlorek wapnia polepsza konsystencję i krzepliwość mleka. Jego użycie zmniejsza straty kazeiny oraz tłuszczu.
Dzięki chlorkowi wapnia skrzep serowarski jest bardziej zwarty i łatwiej ulega obróbce, co wpływa na zwiększoną łatwość obkurczania ziarna serowarskiego.
Stężenie produktu 33%.
Opakowanie wystarcza na 125-250 L mleka.
Spożywcza jakość oferowanego chlorku wapnia sprawia, że przy odpowiednim dozowaniu korzystnie wpływa on na przyswajanie wapnia przez organizm. Dodatkowo jest to środek, który znajdzie zastosowanie również w piwowarstwie między innymi w celu nadania pełnego, stabilnego smaku.
Dawkowanie:
40 kropli (2ml) na 10 L mleka świeżego
80 kropli (4 ml) na 10 L mleka niskopasteryzowanego
Sposób użycia:
Przed użyciem wstrząśnij. Do podgrzanego mleka dodaj chlorek wapnia. Całość dokładnie wymieszaj. Produkt należy dodać przed zaszczepieniem kulturami bakteryjnymi i podpuszczką. Stosować zgodnie z dawkowaniem producenta — nadmiar chlorku wapnia może przyczynić się do gorzkiego smaku wyrobu.
UWAGA: Działa drażniąco na oczy. W przypadku dostania się do oczu należy ostrożnie przemywać je wodą przez kilka minut.